Geplaatst op
Wanneer je weggaat bij je werkgever zijn er verschillende regels en formaliteiten waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er verschillen juridische rechten ontleent aan ontslag nemen en ontslag krijgen. We zetten graag wat informatie van juridischcentrum.com voor je op een rijtje over het beëindigen van je dienstverband bij je werkgever. Zo kun je jouw ontslag zo soepel mogelijk laten verlopen.
Ik wil ontslag nemen
De eerste stap is volledig zeker zijn van je zaak dat je weg wilt bij je huidige werkgever. Voor velen is dit al een uitgemaakte zaak. Voor de twijfelaars geven we graag advies om hier goed over na te denken. Ben je namelijk van plan door te werken? Heb je al zekerheid voor een nieuwe baan? Een mondeling akkoord is fijn, maar zolang de handtekening er nog niet staat kan de baan je nog ontnomen worden. Je wilt niet in een situatie belanden waar je weggaat bij je huidige werkgever en waarbij de nieuwe werkgever op het laatste moment je toch moet teleurstellen.
Ontslag kenbaar maken
Wanneer je hebt besloten om ontslag te nemen dan moet je dit eerst kenbaar maken bij je werkgever. In gesprek met je leidinggevende geef je aan het dienstverband te willen stoppen. Je bent niet verplicht om een reden aan te geven. Op deze manier kan de werkgever aan de slag met het zoeken van een vervanger indien nodig. Je maakt je ontslag geldig door een aangetekend ontslagbrief te overhandigen aan je werkgever. Dit kan per post, mail of direct met een uitgeprint exemplaar in een 1 op 1 gesprek. Houdt er rekening mee dat je niet van de een op de andere dag bij je werkgever weg kan gaan. In je contract staat vaak een contracttermijn van bijvoorbeeld 1 of 2 maanden aangegeven. Deze dient te worden gerespecteerd. Mocht je toch eerder willen stoppen, dan kun je natuurlijk altijd bij wederzijds akkoord eerder weggaan.
Ik ben ontslagen
Wanneer je bent ontslagen moet de werkgever duidelijk aangegeven wat de reden van ontslag is. Bij een ontslag op staande voet is het mogelijk dat je direct zonder werk komt te zitten. In dit geval is een werkgever je wel een schadevergoeding verschuldigd. Je kunt daarnaast ook een ontslagbrief ontvangen, je zult dan nog een bepaald termijn in dienst blijven voordat de samenwerking wordt verbroken. Op deze manier krijg je de wettelijk vastgestelde tijd om een nieuwe baan te vinden.
Wanneer je ontslag neemt of ontslag krijgt heb je dus altijd te maken met een aantal regels. Op deze manier worden werknemer en werkgever beschermt.
Gerelateerde berichten
Wat is een textieldrukkerij?
Een textieldrukkerij kom je anno 2022 niet meer vaak tegen. Deze drukkerij brengt een tekening, logo, foto of tekst aan op stof. Hier wordt veel...