Opmaat eduware

Wat is het verschil tussen een stichting derdengelden en een SBBI of ANBI stichting?

Geplaatst op

Op het moment dat je een stichting wil oprichten krijg je te maken met de diverse beschikbare vormen van een stichting. Iedereen is waarschijnlijk bekend met een reguliere stichting, waarbij je diverse voordelen hebt als beperkte aansprakelijkheid, flexibel in te zetten en belastingvoordelen. Enkele variaties zijn de stichting derdengelden, SBBI stichting en de ANBI stichting. Wat zijn dit precies en wat is het verschil? Dat lees je hier.

De stichting derdengelden

Een stichting derdengelden heeft als voornaamste doel om het geld van derden veilig te beheren. Door op deze manier geld van natuurlijke of rechtspersonen te beheren is het makkelijk om vermogen gescheiden te houden van de persoon of onderneming waar het vandaan komt. Dit komt van pas bij een faillissement waar er geen aanspraak op het geld gemaakt kan worden. Naast het feit dat dit handig is, is het in sommige gevallen zelfs verplicht, omdat anders klanten hun geld kwijt kunnen raken. Al het geld wordt op een speciale derdengeldenrekening geplaatst. Daarnaast kun je eenvoudig een stichting derdengelden online oprichten.

De SBBI stichting

SBBI staat voor Sociaal Belang Behartigende Instelling en zoals de naam al doet vermoeden, is het een stichting die wordt opgericht om een bepaald sociaal doel te verwezenlijken. Denk aan een bepaalde groep mensen of dieren beschermen óf een ander sociaal belang. Een dergelijke stichting wordt daarnaast het meest gebruikt in de vorm van een sportvereniging. De reden dat bij zulke verenigingen voor een SBBI-constructie is gekozen komt omdat je als SBBI stichting niet verplicht bent om belasting te betalen over schenkingen (donaties) en geen btw hoeft te betalen over ontvangen bedragen.

De ANBI stichting

De andere vorm is de ANBI stichting. ANBI staat voor het Algemeen Nut Beogende Instelling. Hieronder vallen voornamelijk liefdadigheidsinstellingen die zijn opgericht om het algemeen belang te dienen. Dit is dan ook een stichting puur zonder winstoogmerk. Deze constructie gaat gepaard met een aantal fiscale voordelen, wat het interessant maakt om voor een dergelijke constructie te kiezen. Zo hoeft de ANBI stichting geen schenk- en erfbelasting te behalen en mogen donateurs hun donaties aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Gerelateerde berichten

Wat is een textieldrukkerij?

Een textieldrukkerij kom je anno 2022 niet meer vaak tegen. Deze drukkerij brengt een tekening, logo, foto of tekst aan op stof. Hier wordt veel...

Lees meer

Over ons

Je vindt op onze site zeer veel bruikbare informatie als het gaat over veiligheid. Lees er meer over, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @opmaat-eduware.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden