Opmaat eduware

Thuiswerken tijdens: dit zijn je rechten en plichten

Geplaatst op

Mensen werken tijdens de coronacrisis thuis. Niet iedereen kan thuiswerken, maar mensen die een baan hebben met een administratief karakter zullen vaak thuis kunnen zitten om te werken. Soms willen werkgevers dit in normale tijd niet, maar tijdens een ongewone tijd gebeurt het wel. De realiteit laat zien dat thuiswerken prima kan. Doordat je thuis zit heb je meer focus op je werk en wil je minder afgeleid door collega’s. Natuurlijk heeft het ook wel nadelen, zo is het misschien een stuk lastiger wegens het ontbreken van persoonlijk contact, om bijvoorbeeld orders bij klanten binnen te slepen. De ene functie kan wel makkelijk thuis worden uitgevoerd, de andere wat minder. Al met al zet iedereen de schouders er onder om zo goed mogelijk een bedrijf draaiende te houden. Thuiswerken komt ook met rechten en plichten, zowel aan de zijde van de werknemer als de werkgever. Welke plichten zijn het eigenlijk en welke rechten heb je als medewerker? We nemen het met je door in deze blog.

De apparatuur waarmee je werkt

Een werkgever moet zorgdragen dat het personeel met goede apparatuur werkt. Ook voor thuiswerken geldt dit, je kunt dan denken aan computers, maar ook aan een tafel en een stoel. Het is belangrijk dat jij geen blessures tijdens het werk oploopt. Daarom zijn alle werkgevers ook zo bezig, of zouden dit moeten zijn, met ergonomische meubels. Zodat werknemers geen last krijgen van arbeidsgerelateerde aandoeningen, zoals RSI. Heb je het allemaal thuis staan en is het allemaal in orde, dan is er niet veel aan de hand.

Help ik kan helemaal niet thuiswerken!

Wat gebeurt er eigenlijk als je helemaal niet thuis kan werken. Een werkgever mag je niet zomaar van uitgaan dat dit kan. Samen moeten jullie zoeken naar een oplossing.

Is het eigenlijk wel toegestaan om een werknemer vakantiedagen op te laten nemen als er geen werk is? Dit is niet toegestaan ook hier weer moeten werkgever en werknemer het eens worden. Natuurlijk is het wel zo dat in geval van nood of overmacht mensen schappelijker tegenover elkaar zouden moeten zijn, dus in het geval van de coronacrisis kan het zo zijn dat er redenen zijn waarom een vakantie wel opgenomen zou moeten worden of een deel ervan. Het gaat er eigenlijk altijd om wat er in een gegeven bepaalde situatie billijk is. Wat wel kan is dat je werkgever een deeltijd WW aangevraagd. Dit noemen wij ook wel een werktijdverkorting. Je baas krijgt dan van de staat een ondersteuning. Tijdens de coronacrisis hebben veel bedrijven hier gebruik van gemaakt. Kan dit allemaal niet, dan kun je kijken of er vakantiedagen ingezet kunnen worden om het probleem op te lossen. Ook hier weer is de vraag, wat is redelijk om te doen? Kom je er samen niet uit, laat dan een arbeidsrechtadvocaat kijken naar de situatie en je bijstaan als dat nodig is. 

Voordelen thuiswerken

Net zoals bij het normale werken, is het tijdens thuiswerken gewoon de bedoeling dat je de afspraken nakomt die je maakt met je werkgever. Dat is natuurlijk logisch en ook het leukst. Zo kun je ook een goed gevoel krijgen over jezelf en collega’s. Samen op een positieve manier kijken naar een gezamenlijk eindproduct. Sommige werkgevers staan nog wat huiverig tegenover thuiswerken, maar in de toekomst met alle drukte op de weg en steeds meer mensen op aarde, zal het thuiswerken uiteindelijk wel de dominante vorm worden. Een onderzoek van Stanford University liet zien dat thuiswerkers 13 procent productiever zijn dan mensen die op kantoor werken. De redenen daarvoor waren het ontbreken van hinderende factoren om geconcentreerd aan het werk te gaan en te blijven, zoals pech onderweg, treinstress, meerdere overlegsessies per dag en small talk. Het werd gezien als een stuk minder hectisch en chaotisch. Werknemers voelen zich prettiger en het bedrijf waarvoor ze werkten, maakte maandelijks 2000 euro per werknemer meer winst.

Gerelateerde berichten

Wat is een textieldrukkerij?

Een textieldrukkerij kom je anno 2022 niet meer vaak tegen. Deze drukkerij brengt een tekening, logo, foto of tekst aan op stof. Hier wordt veel...

Lees meer

Over ons

Je vindt op onze site zeer veel bruikbare informatie als het gaat over veiligheid. Lees er meer over, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @opmaat-eduware.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden