Opmaat eduware

Een overzicht van ontwikkelingen op het gebied van digitalisering

Geplaatst op

De toekomst is digitaal. Bij nader inzien, het heden is digitaal. Zijn tegenwoordig al een heleboel zaken die worden gedigitaliseerd en online plaatsvinden. Deze ontwikkelingen zijn vrij nieuw, al voelen ze toch reeds bekend. In deze blog vertellen we meer over de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering van de afgelopen periodes. Ook zullen we speculeren over de ontwikkelingen die eraan zitten te komen.

De geschiedenis

De ontwikkelingen op het digitale terrein ontstonden bijna 100 jaar geleden met de ontwikkeling van de computer. Dit was nog een tamelijk rudimentair apparaat wat gespecialiseerd was in het uitvoeren van eenvoudige berekeningen. Zoals we tegenwoordig weten, zijn deze ontwikkelingen steeds verder en verder gegaan. Een grote mijlpaal was de personal computer gemaakt door de firma Dell in de tweede helft van de 20e eeuw. Dit was er nog een eenvoudig apparaat maar kon al veel meer functies uitoefenen dan zijn voorgangers. Daarnaast was het ook een persoonlijk apparaat, zoals de naam al impliceert. Al gauw kwamen er programma’s gespecialiseerd in tekstverwerking en het uitvoeren van complexere formules en berekeningen. In de jaren 80 kregen ook steeds meer computers toegang tot het internet. Het internet was oorspronkelijk ontwikkeld door het Amerikaanse leger maar werd al snel iets waar bedrijven ook heil in zagen. Dankzij het internet raakten computers steeds beter met elkaar verbonden en was het overdragen van informatie steeds eenvoudiger dan enige decennia terug. Niet alleen het overdragen van informatie in de vorm van tekstbestanden maar ook multimedia werd steeds toegankelijker.

Het heden

Nu, ruim 30 à 40 jaar later, is de digitale revolutie uitgebloeid tot een essentieel onderdeel van ons leven en onze manier van werken. Digitalisering duikt op in zakelijke markten maar ook als het gaat om persoonlijke relaties. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van sociale media op het internet om in contact te komen met vrienden, familie, kennissen en ook onbekenden. In ons hele leven zijn er nu nog maar weinig dingen die we doen die niet digitaal of online gebeuren.

De toekomst

Wij verwachten dat deze trend blijft doorzetten voor de komende decennia. Computers blijven sneller worden en internetverbindingen worden almaar stabieler. Ook is er een trend gaande met betrekking tot the Internet of things. Dit betekent dat steeds meer apparaten zijn aangesloten op het internet of op lokale netwerken op zijn minst. Hierdoor worden sommige zaken steeds normaler die wij tegenwoordig misschien nog als vreemd of vernuftig zien. Zoals koelkasten die aangeven wanneer er welke boodschappen gedaan moeten worden of wasmachines die vertellen wanneer er een was gedraaid zou moeten worden.

Gerelateerde berichten

Wat is een textieldrukkerij?

Een textieldrukkerij kom je anno 2022 niet meer vaak tegen. Deze drukkerij brengt een tekening, logo, foto of tekst aan op stof. Hier wordt veel...

Lees meer

Over ons

Je vindt op onze site zeer veel bruikbare informatie als het gaat over veiligheid. Lees er meer over, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @opmaat-eduware.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden